Βιοψία Προστάτου κατευθυνόμενη υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση

Η βιοψία του προστάτου είναι μία εξέταση που διενεργείται ώστε να ληφθούν μικρά κομματάκια (ιστοτεμάχια) προστατικού ιστού, τα οποία μελετώνται με το μικροσκόπιο και με ειδικές χρωστικές τεχνικές επεξεργασίας από τον παθολογοανατόμο, για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό του καρκίνου του προστάτου.

Περισσότερα...

Τι είναι η κυστεοσκόπηση;
Η κυστεοσκόπηση είναι µία διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στο ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεως χρησιμοποιώντας ένα λεπτό εργαλείο που ονοµάζεται κυστεοσκόπιο. Το κυστεοσκόπιο αποτελείται από µία πολύ µικρή κάµερα, µια πηγή φωτός και διαθέτει 2 κανάλια, το ένα για την είσοδο υγρού (φυσιολογικού ορού) που γεµίζει την κύστη ώστε να έχουμε καθαρή εικόνα, και το άλλο για την είσοδο πολύ λεπτών εργαλείων, συνήθως λαβίδων για πιθανή βιοψία ή ειδικών καθετήρων (κανάλι εργασίας).
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κυστεοσκοπίων- εύκαμπτα και άκαμπτα - που διαφέρουν ως προς την ευελιξία του κυστεοσκοπίου. Τα σύγχρονα κυστεοσκόπια είναι εύκαμπτα, που δίνουν τη δυνατότητα να γίνει η εξέταση ανώδυνα μόνο µε τοπική αναισθησία .
Ποια είναι η διαδικασία της κυστεοσκόπησης;
Η εξέταση γίνεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου ο ασθενής ξαπλώνει σε ειδικό κρεβάτι σε γυναικολογική θέση ώστε να είναι καλά ανοικτή η ουρήθρα. Μετά την απολύμανση της περιοχής ακολουθεί η εισαγωγή του τοπικού αναισθητικού στην ουρήθρα το οποίο έχει και λιπαντικές ιδιότητες. Το φάρμακο ενεργεί αμέσως. Ακολούθως, το κυστεοσκόπιο εισάγεται στην ουρήθρα και αργά προωθείται προς την ουροδόχο κύστη η οποία γεμίζει με φυσιολογικό ορό για την καλύτερη ορατότητα. Η άµεση επισκόπηση της ουρήθρας και της κύστης επιτρέπει στον ουρολόγο να διαγνώσει βλάβες που πιθανόν δεν θα φαίνονταν σε άλλη διαγνωστική εξέταση (πχ. υπέρηχοι, αξονική και µαγνητική τοµογραφία). Η διάρκεια της εξέτασης μαζί με την προετοιμασία είναι περίπου 10-15 λεπτά. Επίσης ενδέχεται να σας χορηγηθεί κάποιο αντιβιοτικό φάρμακο για την πρόληψη της λοίμωξης του ουροποιητικού. Η εμπειρία του ιατρού σας σε συνδυασμό με τη δική σας συνεργασία θα συντελέσουν στην ομαλή διενέργεια της εξέτασης.
Πότε χρειάζεται να γίνει κυστεοσκόπηση;
Η κυστεοσκόπηση γίνεται κυρίως για διαγνωστικούς και λιγότερο συχνά για επεμβατικούς λόγους.
Οι συχνότερες διαγνωστικές ενδείξεις είναι:
Στα πλαίσια διερεύνησης των συμπτωμάτων, όπως αίµα στα ούρα (αιματουρία), επώδυνη ούρηση (δυσουρία), ακράτεια ούρων, επίσχεση ούρων (κατακράτηση) και επιτακτική ούρηση
Σε περιπτώσεις υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων ή ουρολοιμώξεων που δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία.
Προβλήματα που προκαλούν απόφραξη στο ουροποιητικό (υπερτροφία προστάτη , στενώματα ουρήθρας, λίθος στην ουρήθρα, όγκος).
Αξιολόγηση ευρημάτων που διαπιστώθηκαν σε άλλες διαγνωστικές εξετάσεις ή για την περαιτέρω διερεύνηση των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν από αυτές.
Η παρακολούθηση (follow-up) ασθενών που έχουν υποβληθεί σε διουρηθρική αφαίρεση όγκων κύστης
Οι συχνότερες επεμβατικές ενδείξεις είναι:
Λήψη βιοψιών
Αφαίρεση λίθων ή άλλων ξένων σωμάτων από το κατώτερο ουροποιητικό
Τοποθέτηση ειδικών καθετήρων (stents) στον ουρητήρα σε περίπτωση που υπάρχει κάποια απόφραξη που εμποδίζει τη ροη των ούρων .
Άμεση αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων όπως αιμορραγίας της κύστης

Πότε χρειάζεται να ενημερώσετε τον γιατρό σας;
Αν είστε αλλεργικοί σε οποιαδήποτε φάρµακα
Σε παρουσία ενεργού ουρολοίμωξης
Αν λαμβάνετε φάρμακα που επηρεάζουν τον μηχανισμό πήξης και προκαλούν αιμορραγική διάθεση
Αν είστε έγκυος
Αν υπάρχουν γνωστές ανωμαλίες στο ουροποιητικό που μπορεί να δυσκολέψουν την εξέταση

Ποιες είναι οι ιατρικές οδηγίες μετά την κυστεοσκόπηση;
Λήψη μεγάλης ποσότητας υγρών τις επόμενες ώρες
Ήπιο παυσίπονο (Depon κλπ.) για σπάνιες περιπτώσεις ήπιου πόνου